Çift Taraflı Köpük Bant Nedir?

Bobin bant yapıştıran çalışan
Bobin Ekleme Bandı Nedir?
25 Ekim 2022
koli bandı
Koli Bandı Kullanılmayan Yüzeyler Nelerdir?
30 Kasım 2022
köpük bant

Çift taraflı köpük bant, kalıcı ya da geçici sabitlemede, paketleme işlemlerinde, ısı yalıtımında, boşluk doldurmada ve akustik sönümlemede kullanılan bir üründür. Kapalı hücreli ya da açık hücreli köpüklerden yapılır. Değişik tiplerde basınca duyarlı yapıştırıcılar ile kaplanarak farklı kalınlıklara getirilir. Gerektiğinde kullanım kolaylığı sağlaması açısından kalıp şeklinde kesilebilir, rulo veya şerit haline de getirilebilirler.

Köpük bant performans özelliklerinin arasında bulunan titreşim sönümleme, şok emilimi ve farklı sıcaklıklara sahip olan alt tabakaları arasında termal sızdırmazlık bulunur. Çift taraflı köpük bantlar ayrıca gaz, nem, hava ve nemin geçişini önlemek adına conta olarak da kullanılabilir.

Estetik ve detaylı bir uygulama gerektiren tüm işlemlerde kullanılabilen bu bant türü çift taraflı yapışkanlı olarak farklı kalınlık ve ebatlarda üretilir. Geri dönüştürülebilir özelliği açısından doğal dengeye de zararı bulunmaz. İstenilen yoğunluk düzeyine sahip olan köpük bant farklı renk seçenekleri ile yapışkanlı olarak üretilebilir.

 

Çift Taraflı Köpük Bantların Avantajları Nelerdir?

Açık hava direnci yüksek olan köpük bant ile hem iç hem de dış mekân ortamlarında gerekli olan zamanlarda tercih edilebilir. Çok iyi bir tutma gücüne sahip olan ürünü anti-korozyon özelliği ile nem, ısı ve toz gibi yapısını olumsuz anlamda etkileyecek alanlarda dahi çok rahat bir biçimde kullanılabilirsiniz. Çift taraflı köpük bant kullanmanın avantajları şu şekildedir;

  • Montaj işini yapan kişiler mekanik tutturucular yerine kalıpla kesilen bantları kullanabilir. Uygulamalar arasında bulunan stantlar, paneller, aynalar, isim levhaları, işaretler ve daha fazlasını montajlamak ya da takmak için kullanışlı bir üründür.
  • Bazı büyük parçalar veya paneller güvenilir bir bağlantı sağlamak için oldukça çok sayıda perçin ya da vida gerektirebilir. Bağlantı elemanlarını sıkmak, delikler açmak zaman aldığından dolayı montaj süreleri uzar. Mekanik tutturucular yerine kalıp kesimli köpük bant kullanılması zaman alıcı işlemleri ortadan kaldırır. Ayrıca daha hızlı bir şekilde döngü sürelerine yol açar.
  • Çift taraflı köpük bant kullanım uygulaması herhangi bir özel eğitimi ya da talimatı gerektirmez. Kullanan kişilerinde kişisel koruyucu donanıma ihtiyaçları bulunmaz.
  • Hava değişimi oldukça bantlar, aynı koşullar altında gevşeyen mekanik olan tutturuculardan farklıdır. Termal genleşme ve büzülme ile esneyebilen bantlar, bağlarını da koruyarak uzun süre dayanıklılık sağlar.

 

Çift Taraflı Köpük Bantların Kullanım Alanları Nelerdir?

Birden Fazla Çift Taraflı Köpük Bant

Dekor uygulamaları için özellikle tabelacıların en çok tercih ettiği ürün, çift taraflı köpük bantlardır. Ayrıca bunun yanında da mutfak ve banyo aksesuarlarının plastik ve metal aksamlarında da sıkça köpük bant kullanılır. Bu bant çeşidi çok geniş uygulama alanlarına sahiptir. Birçok farklı sektör kendi imalatlarında bantlara ihtiyaç duyar. Ofis ve ev gibi mekanlarda çivi gerektirmeden poster, çerçeve, saat gibi eşyaların duvara yapıştırılmasında da yaygın olarak kullanılır. Çift taraflı köpük bantların kullanıldığı alanlar şöyledir;

  • Otomotiv sektörü, inşaat sektörü ve mobilya sektörü gibi birçok alanda bu tür bantlar kullanılır.
  • Havalandırma sektörü alanında metal flanş izolasyonunda kullanılır.
  • Yapı alanında çeşitli uygulamalarda yoğun olarak çift taraflı köpük banda başvurulur.
  • Klima gibi iklimlendirme cihazlarında oldukça sık bir biçimde kullanılır.
  • Hoparlör gibi ürünlerin ses geçirgenliğinin sabit odağından çıkartılıp geri kalan alanların düzgün bir biçimde izole edilmesinde köpük bant modelleri önemli rol oynayarak başarı sonuçlar verir.
  • Pürüzlü yüzeyler için ideal bir yapıya sahip olan bu bant türü istenen her türlü yüzeye kolayca uyum sağlayarak, uygulanabilir.
  • Karalama defterleri yapımında, ahşap işlemede, zarf mühürleme işlemlerinde ve reklamcılık gibi alanlarda yapıştırıcı olarak geniş bir uygulama alanı sunar.
  • Kablo klipsi, fotoğraf çerçevesi, kitap rafı gibi ev içi dekorasyon ürünlerini sabitlemek için köpük bant tercih edilebilir. Evlerin duvarlarına zarar vermeden aksesuar süsleme işlemleri çift taraflı bant ile mümkündür.

Çift taraflı köpük bant nasıl kullanılır, sorusunun cevabı yapıştırıcı köpük bantların doğru seçilmesi ile ilişkilidir. Araçların logo ve yan çıtalarının yapıştırılmasında da bu bant çeşidi oldukça etkili sonuçlar verir. Montajlama ve asma işlemlerinin yanı sıra yapıştırma ve daha fazla pek çok alanda 3mm çift taraflı köpük bant kullanılır. Ultra tutuş gücü sayesinde farklı çok fazla nesneyi sabitlemeye yarayan bant çeşitleri ofis, ev, araba gibi alanlarda oldukça etkili bir seçimdir.

 

Çift Taraflı Köpük Bant Uygulaması Nasıl Yapılır?

Dış hava koşullarına karşı dayanıklı, yaşlanma direnci yüksek olan ve çok fazla performanslı olan çift taraflı köpük bandın uygulaması adım adım şu şekildedir;

  • Öncelikle bandın kullanılacağı zemin ve ürün mutlaka temizlenmelidir.
  • Köpük bant istenilen ölçülere göre kesildikten sonra tercih edilen yüzeye yavaş ve dikkatli bir şekilde uygulanmaya başlanır. Bandın küçük ya da büyük ölçülerde kesilmesi kullanıcılara ya da yüzeyin alanına göre hesaplanarak değişim gösterebilir.
  • Eğer köpük bant küçük parçalar halinde uygulanacaksa sık sık, büyük parçalar halinde uygulamada ise daha seyrek yapıştırılması tavsiye edilir. Yapıştırılacak ürünün boyutu ve ölçüsü baz alınarak bant miktarı ayarlanır.
  • Yapıştırma işlemi tamamlandıktan sonra çift taraflı köpük bandın üzerindeki koruyucu tabaka çıkartılır. Çıkarma esnasında bandın zarar görmemesi için maket bıçağı gibi sivri bir ürün tercih edilebilir. Banda elle temas edildiğinde yapıştırıcının kalitesi düşer.
  • Yapıştırılan ürün veya malzemenin duvara eşit bir biçimde yapışması için biraz baskı uygulanarak bastırılması gerekir. Bir bez yardımı ile malzemenin üzerine hafif baskı uygulanarak yapışmanın eşit olması sağlanmalıdır.

 

Çift Taraflı Köpük Bant Nasıl Çıkartılır?

Köpük bantlar güçlü yapıştırmalara ihtiyaç duyulduğunda kullanılır. Bu bant türleri akrilik bazlı ve kauçuk olarak üretilir. Kullanım alanı sınırlı olmayan bu bant türü birçok farklı alanda montaj ve asma işlemlerinde sıklıkla tercih edilir. Bandın içinde kullanılan bileşenlerine bağlı olarak köpük bandın özel uygulamalara uygun olması gerekir. Pürüzlü yüzeylerde çift taraflı köpük bant kullanımı için daha kalın bantlar tavsiye edilir. Çok güçlü bir yapışkan türü olduğundan dolayı bandı çıkarmaya çalışırken bazı zorluklarla karşılamanız mümkün olabilir. Bandın sadece bir kenarından tutup çekilmesi, yapıştırıldığı alana önemli ölçüde zarar verebilir. Bundan dolayı herhangi bir ısı kaynağı kullanılarak çift taraflı köpük bandın bulunduğu alan ısıtılarak çıkartmak gerekir. Banda ısı uygulaması yapıldığında bant olduğu yerden ayrılır. Burada bahsedilen ısı kaynağı evinizde bulundurduğunuz bir saç kurutma makinesi ya da ütü olabilir. Köpük banda doğrudan bir saç kurutma makinesi uyguladıktan sonra eriyen bandı bir bezle silerek temizleyebilirsiniz.

Birçok farklı sektörde işleri kolaylaştıran bu bant türü vidalama ve delme gibi uğraştırıcı işlemlerde çok sık tercih edilir. Demontaj işlemleri gerektiren zor durumlarda bu bant yardımı kolaylık sağlar. Ayrıca kargo sektöründe de aktif rol oynayan köpük bantlar özellikle kırılması muhtemel olan eşyaların paketlemesinde büyük kolaylık sağlar. Çift taraflı olan köpük bantlar farklı iki yüzeyin birleştirilmesi ve yapıştırılması gibi işlemlerde son derece uygun bir seçimdir. Özellikle iş yerlerinde meydana gelen hasarların tamirinde, tadilatında, izolasyonunda ve çeşitli dekor amaçlı uygulamalarda çoğunlukla tercih sebebidir.

İhtiyacınız olan çift taraflı köpük bandı bulmak ve daha fazla bilgi edinmek için Ulus Bant’ı ziyaret edebilirsiniz.