Koli Bandı Kullanılmayan Yüzeyler Nelerdir?

köpük bant
Çift Taraflı Köpük Bant Nedir?
30 Kasım 2022
Elektrik bandı
Elektrik Bandı Nedir, Ne İşe Yarar?
21 Aralık 2022
koli bandı

Koli bandı günümüzde pek çok farklı iş ve alanda kullanılmaktadır. Sebebi ise koli bandının geniş yapıştırma yüzeyi sayesinde maksimum yapışkanlık sunmasıdır. Aynı zamanda koli bandının alanının geniş olması sebebiyle oldukça dayanıklıdır. Ancak koli bandı her yüzeyde kullanıma uygun değildir. Yüzey şartları koli bandı kullanımını direkt olarak etkilemektedir. Bu yazımızda koli bandı kullanılmayan yüzeyler hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

 

Koli Bandı Nedir?

Koli bandı para bandı veya kırtasiye bandı olarak adlandırılan ve yüzeyi küçük olan bantlardan farklı olarak oldukça dayanıklı ve yapışma gücü yüksek bant türüdür. Koli bandı adından da anlaşılacağı üzere özellikle kolilemede kullanılmaktadır.

Kolileme bandı başta ambalajlama olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Ancak doğru kullanım yapılmadığı zaman yüzeye oldukça zarar vermektedir.

Gri Koli Bandı

Koli Bandının Kullanılmayacağı Yüzeyler Nelerdir?

Koli bandı gerek yapısı gerek özellikleri nedeniyle her türlü yüzeyde kullanılmamaktadır. Aşağıda bahsettiğimiz yüzeylerde kullanılması yüzeye zarar vereceği için mutlaka bu noktalarda koli bandı kullanımından kaçınmanız gerektiğini söyleyelim. İşte koli bandı kullanılmayan yüzeyler şu şekildedir;

 

UV Işınlarına Çok Uzun Süre Maruz Kalan Yüzeyler

UV ışınlarına maruz kalan yüzeylerde koli bandı kullanılmaz diyemeyiz. Ancak UV ışınlarına çok fazla maruz kalan yüzeylerde koli bandı kullanımı yapmamanız gerekiyor. Koli bandının yapıştırma özelliğini desteklemek için yapışkan tarafında bazı kimyasallar kullanılmaktadır. Bu kimyasallar ise UV ışınlarına çok fazla maruz kaldığı zaman yapılarında bozulmalar meydana gelmektedir. Bu bozulmalar ise yüzeye zarar verecektir. Gıda maddeleri dâhil olmak üzere çok fazla UV ışını ile karşı karşıya kalan yüzeylerde kesinlikle koli bandı kullanmamalısınız.

Genellikle tadilat amacıyla UV ışınına çok fazla maruz kalan yüzeylerde koli bandı kullanımı yapmaktayız. Ancak en iyi koli bandını kullansanız bile UV ışınına maruz kalan koli bandı yapışkan özelliğini kaybedecektir. Aynı zamanda UV ışınlarına maruz kalan koli bandı yüzeyde eriyecek ve yüzeye yapışacaktır. Bu yüzeyde uzun süre kalması da yüzeyin rengine zarar vermesine neden olacaktır. Eğer tadilat ve tamirat işleriniz için mutlaka bant kullanmanız gerekiyorsa, bu noktalar için özel bantlar kullanmanız gerekiyor. Ek bir bilgi vermek istiyoruz bu noktada. Koli bandı inşaat, tamir, tadilat veya onarım gibi işlerde kullanılmaz demiyoruz. Ancak UV ışınlarına çok fazla maruz kalan yüzeylerde kullanımı uygun değildir.

 

Islak Yüzeyler

Az önce tamir tadilat gibi işlerde koli bandı kullanabileceğinizden bahsettik. Ancak bu işlerin içerisinde su tesisatı varsa koli bandı kullanmamanız gerekiyor. Islak ve nemli olan yüzeylere koli bandı yapışmamaktadır. Islak yüzeylerde kısıtlı bir yapışma imkânı sunan koli bandı uzun süreli yapıştırma işlerinizde başarılı olmayacaktır. Koli bandı ile yapacağınız su yalıtımı başarılı olmayacaktır. Ancak burada da bir not düşmek istiyoruz. Koli bandı içerisinde bulunan solventten yapışma özelliğini alır ve bu solvent miktarı her koli bandında aynı değildir. Eğer solvent miktarı çok fazla bir koli bandı tercih ediyorsanız ıslak veya nemli yüzeyde de çok iyi performans verebilir. Bu nedenle eğer ıslak yüzeyde koli bandı kullanmak zorundaysanız solvent miktarını göz önünde bulundurarak mutlaka tercih yapmalısınız.

Eğer kuru bir yüzeyde koli bandı kullandınız ancak daha sonradan yüzey ıslandı ve koli bandı da bu durumdan etkilendiyse mutlaka yüzeyini kontrol etmeniz gerekecektir. Zaman içerisinde koli bandı yapışma gücünü kaybedecek ve yüzeyinde soyulmalar göreceksiniz. Böyle bir durumda yüzeyi kurutarak koli bandı yenilemesi yapabilirsiniz.

 

Çok Sıcak Yüzeyler

Koli bantları normal bantlara göre belirli sıcaklık düzeylerine kadar dayanıklıdır. Bu sıcaklık 0 ile 45 derece arasındadır. 45 derece üzerindeki sıcaklıklar her türlü kimyasal yapıştırıcının yapısı bozulmaktadır. Koli bandının da 45 derece üzerindeki sıcaklıklarda yapışkan kimyasal yapısı bozulmaktadır. Bu nedenle yüzeydeki tutunması yüzde 0’a kadar düşmektedir. Aynı zamanda ısınan kimyasal yapıştırıcısı yine yüzeye yapışarak yüzeyde bozulmalara neden olur. Bu nedenle çok sıcağa maruz kalan yüzeylerde veya çok ısınan yüzeylerde kesinlikle koli bandı ile yapıştırma işlemi yapmamalısınız. Bu noktalar için özel olarak üretilmiş olan endüstriyel bantları çok ısınan ve çok sıcak yüzeylerde kullanabilirsiniz. Ek olarak çok sıcak yüzeylerde bilmeden koli bandı kullandıysanız ve burada iz kaldıysa vakit kaybetmeden müdahale etmeniz gerekiyor. Bu noktalarda bulunan yapışkan izini öncelikle nemli bez ile çıkarmayı deneyin. Koli bantları ile sıkça sorulan sorulardan olan Koli Bandı İzi Nasıl Temizlenir? başlıklı blog içeriğimiz ile sizde koli bandı izi temizlemeyi öğrenebilirsiniz.

 

Çok Soğuk Yüzeyler

Bantların çok sıcak olan yüzeylerde yapışma imkânının olmadığından bahsetmiştik. Ancak koli bandını çok soğuk olan yüzeylerde de kullanmamanız gerekiyor. Ev ortamında böyle bir sorun olmayacaktır. Ancak çok soğuk olan coğrafyalarda ev dışında onarım amaçlı kullanılan koli bantları çok soğuğa maruz kalabiliyor. Çok soğuk olan yüzeylerde koli bandının yapışkan yüzeyinde donmalar meydana gelmektedir. Bu donmalar nedeniyle de koli bandı yapışkan özelliğini kaybetmektedir. Aynı zamanda koli bandı elastik olan yapısını da çok soğuk yüzeylerde kaybedeceği için yüzeyden kalkmalar yapacaktır.

 

Pürüzlü Yüzeyler

Koli bandı kullanılmaması gereken yüzeyler arasında pürüzlü yüzeyler vardır. Sebebi ise pürüzlü yüzeylerde koli bandının yapışkan tarafı tam olarak yüzeye yapışmamaktadır. Yapışmayan yerlere ise zaman içerisinde toz dolmaktadır. Bu tozlar yapışan yüzeylerinde özelliğini kaybetmesine neden olacak ve kalkmalara neden olacaktır. Aslında koli bandı yapışma alanının geniş olması nedeniyle pürüzlü yüzeylerde en fazla verim sağlayacak bant türüdür. Ancak uzun süreli bir kullanım maalesef olmayacaktır. Pürüzlü yüzeylerde sıvı yapışkanlar kullanmanız pürüzlerin arasına dolacağı için çok daha faydalı olacaktır.

 

Boyalı Yüzeyler

Koli bandının aslında sıklıkla kullanıldığı ancak kullanılmaması gereken yüzeyler arasında boyanmış yüzeyler yer almaktadır. Evimizde gerek duvar çatlamalarını kapatmak için, duvarda bulunan çivi deliklerini kapatmak için, tablo yapıştırmak için veya farklı nedenlerle koli bandı kullanmaktayız. Ancak en başta koli bandının yüzeyde çok iyi bir yapışma sağladığından bahsetmiştik. Sonradan boyanmış olan yüzeylerde çok iyi bir tutunma sağladığı için boyaların soyulmasına ve zemine zarar gelmesine neden olacaktır. Bu yüzden duvarlara tablo asmak veya duvara asılan eşyaları güçlendirmek için kesinlikle koli bandı kullanmamasınız.

 

Tozlu veya Kirli Yüzeylerde

Koli bandı kullanılmaması gereken bir diğer yüzey ise kirli yüzeylerdir. Kirli yüzeylerde yüzeyi temizlemeden koli bandı kullanmanız, koli bandının tam olarak yüzeye yapışmamasına neden olacaktır. Zaman içerisinde koli bandı yapışkan özelliğini kaybedecek ve yüzeyden düşecektir. Bu nedenli tozlu veya kirli yüzeylerde direkt olarak koli bandı kullanmak yerine öncelikle yüzeyi iyi bir şekilde temizleyip ardından koli bandı kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

 

Vernikli Yüzeyler

Boyayı canlandırması için vernik atılmış yüzeylerde koli bandı kullanmanız zeminde iz kalmasına neden olacaktır. Bu yüzeylerde yapışkan izlerini silmekle uğraşmak yerine yapışkan oranı daha az olan kâğıt bant gibi yapıştırıcılar kullanabilirsiniz.

Bu yazımızda koli bandının kullanılmaması gereken yüzeyleri detaylı olarak anlattık. Bu yüzeylerde koli bandı kullanmanız, minimum yapışma oranının yanı sıra yüzeye zarar vermenize neden olacaktır. Bu nedenle olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için koli bandı yerine yüzeye daha uygun olacak alternatif bant çeşitlerini tercih etmeniz gerekmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: Klişe Bandı Nedir ve Ne İşe Yarar?