Lifli bant normal bantlara göre yapısal olarak farklılıklara sahiptir. Bu farklılıkları sayesinde hayatımızın pek çok noktasında üst düzey performans sunmaktadır. Lifli bantlar adından da anlaşılacağı üzere yapısında lifler bulundurmaktadır. Bu lifler sayesinde işlevi çok farklı olmaktadır. Herkesin aslında kullanmak için aradığı ancak adını bilmediği için doğrusunu bulmadığı bu bantları detaylı olarak anlatacağız. Lifli bandın ne olduğu, hangi işlevlere sahip olduğu, normal bantla arasında ne gibi farklılıklar bulunduğu, hangi türleri olduğunu ve hangi alanlarda kullanıldığını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
Lifli Bant Nedir?
Lifli bant yapısında lifler bulundurmasıyla normal bantlardan ayrılmaktadır. Yapısında bulundurduğu bu lifler ile pek çok avantaj sağlamaktadır. Normal bantlara kıyasla hayatınızın her alanında rahatlıkla kullanım imkânı sunan lifli bantları yakından tanıyalım.
Lifli bantların yapısında bulunan liflerin yönü ve düzeni değişmektedir. Bu ne demek açıklayalım. Lifli bantların yapısında bulunan liftlerin yönü ve düzeni değiştirilerek daha avantajlı bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Aslında liflerin bu değiştirilme özelliği ile hayatımızın her alanında bize yardımcı olabilmesi avantajı ortaya çıkmaktadır.
Lifli bantların yapısında bulundurduğu lifler sayesinde ağır eşyaların birbirine sabitlenmesi, taşınması ve onarılmasına imkân sağlamaktadır.
Özellikle hacim olarak yüksek olan yüklerin taşınmasında en sık karşılaşılan sorun bir arada tutacak herhangi bir eleman bulunmamasıdır. İple bağlamaya çalıştığımızda ipi bağlayacak bir yer bulamayız normal bant ile sabitleyeme çalıştığımızda gücü yetersiz kalmaktadır. Bu bağlamda lifli bantlar geliştirilmiştir. Lifli bantlar sayesinde hacim olarak yüksek olan yüklerin taşınmasında herhangi bir sorun ortaya çıkmamaktadır.
Lifli Bantların Özellikleri Nedir?
Lifli bantların kullanımının pek çok avantaj sağladığından bahsetmiştik. Bu avantajları sağlamasında rol oynayan özelliklerinden de bahsetmek istiyoruz. Lifli bant özellikler şu şekildedir;
- Lifli yapısı sayesinde taşıma kapasitesi çok yüksektir.
- Yine lifli yapısı sayesinde yırtılması kolay değildir. Özellikle çift yönlü lifli bant kullanıyorsanız yırtmanız neredeyse imkânsızdır. Çaprak olarak liflerin bulunması yırtılmasını ve kopmasını zorlaştırmaktadır.
- Lifli bantların farklı çeşitleri olduğu için hayatınızın her alanında kullanabileceğiniz dayanıklı bant sahibi olabilirsiniz.
- Lifli bantların dayanıklı olması çok güçlü yapışkanlar ile olmadığı için sökülmesi esnasında herhangi bir şekilde yüzeye zarar vermemektedir.
- Kesici aletler ile kolay bir şekilde kesilebildiği için kullanımı normal bantlarla herhangi bir farka sahip değildir.
- Az önce çok güçlü yapışkan ile sağlamlık sağlamadığından bahsetmiştik. Buraya ek bir not düşmek istiyoruz. Yapışkanının güçsüz olması söz konusu değildir. Yüzeylere maksimum yapışma sunmaktadır. Ancak diğer sağlam olarak satılan bantlar gibi yapışkanı çok aşırı güçlü olup yüzeye zarar verme gibi bir durumu olmamaktadır.
- Bantlarla özellikle boruların birbirine bağlanması ve kaçakların engellenmesi neredeyse imkânsızdır. Ancak lifli bantlar ile boruların birbirine bağlanması gibi işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.
Lifli Bantların Sağladığı Avantajlar Nedir?
Lifli bantların özelliklerin ve lifli bandın ne olduğunu detaylı bir şekilde anlattık. Şimdi ise lifli bant kullanımının sağladığı faydaları anlatalım.
- Lifli bantların özelliklerine söylerken ve ne olduğunu anlatırken söylediğimiz en önemli özelliği olan dayanıklı yapısı sağladığı en önemli avantajlardan birisidir. Dayanıklı yapısından kastımız yüzeye sıkı tutunması değildir. Lifli yapısı ile bant yapısı normal bantlara göre oldukça dayanıklıdır. Bu sayede pek çok işinizi yapabilirsiniz. Lifli bantların yardımıyla en çok yapılan iş taşımacılık işidir. Güçlü yapısı ile taşıma yapılmasına oldukça yardımcı olan lifli bant ile her türlü taşımacılık işini yapabilirsiniz.
- Taşımacılık işinin yanı sıra güçlü yapısıyla bir arada tutmak istediğiniz pek çok şeyi güçlü bir şekilde bir arada tutabilmektedir. Bu ne demek oluyor açıklayalım. Örneğin bir boruyu duvara sabitleyeceksiniz ve bu boru dış cephede. Normal bir bant ile bu boruyu sabitlediğiniz zaman borunun boyutu ne olursa olsun uzun bir süre sabit tutamayacaktır. Ancak burada lifli bant kullanmanız sağlam yapısı sayesinde uzun süre ilk gün sunduğu performansıyla sabit bir şekilde tutacaktır.
- Ayrıca lifli bantların yırtılmaya karşı oldukça dayanıklı olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Özellikle çift yönlü lifli bant kullanıyorsanız yırtılma imkânı neredeyse yoktur bu bağlamda ürünlerinizin sabit kalmasını veya ürünlerinizin ağzını kapatmada lifli bantlardan yararlanabilirsiniz.
- Lifli bantların özelliklerini anlatırken bahsettiğimiz mukavva, kâğıt, karton gibi yüzeylerde maksimum tutma imkânı sunmaktadır. Bu bağlamda her türlü kargolarınızda karton kutuların ağzını kapatmak için lifli bantlardan yararlanabilirsiniz. Özellikle lifli kâğıt bant ile kargolama işlemini yapabilirsiniz.
- Lifli bantların bir diğer özelliği ise sızdırmazlık sağlamasıdır. Bu sayede su kaçağı olan bölgelerde lifli bantları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca su geçen boru, akvaryum, cam gibi yüzeylerde herhangi bir su kaçağı olmaması için bağlantı noktalarına ve su girebilecek yerlere lifli bant yapıştırmanız önceden önlem almanız için çok önemlidir.
- Ayrıca dayanıklı yapısı ile ürünleri zarar görmemesi içinde önlem olarak kullanılmaktadır. Bu ne demek örneğin mobilya eşyası taşınıyor ve koltuk kollarının ahşap uçlarının aşınamaması için lifli bant ile maskeleme yapılmaktadır.
Lifli Bant Çeşitleri Nedir?
Lifli bantlar, kendi içerisin de liflerine göre ayrılmaktadır. Lifleri göre lifli bantlar 3’e ayrılmaktadır. Bunlar; enine lifli bantlar, boyuna lifli bantlar ve enine boyuna lifli bantlardır.
Enine lifli bantlar, adından da anlaşılacağı üzere enine liflerin kullanıldığı bant çeşididir. Boyuna gerilmelere oldukça dayanıklıdır.
Boyuna lifli bantlar ise yapısında boydan boya liflerin bulunduğu bant çeşididir. Boyuna lifli bantlar enine kuvvetlere karşı oldukça dayanıklıdır.
Enine boyuna lifli bantlar ise hem enine hem de boyuna lifli yapıya sahiptir ve iki yönden de uygulanacak kuvvete son derece dayanıklıdır. Bu bant çeşidi ile maksimum performansı elde edersiniz.
İlginizi Çekebilir: Koli Bandı İzi Nasıl Temizlenir?