Evde Çift Taraflı Bant Kullanımı

Çift taraflı ve tek taraflı bez bant
Bez Bantlar Nasıl Kullanılır?
20 Mayıs 2022
Klişe Bandı
Klişe Bandı Nedir ve Ne işe Yarar?
29 Haziran 2022
çift taraflı bant

Evde çift taraflı bant kullanım alanları oldukça geniş bir alana yayılmaktadır. Çift taraflı bant, montaj işleri ya da dekoratif düzenleme gibi pek çok durumda kullanılan bir bant türüdür. Her iki yüzeyi de yapışkanlı olan bu bant, tek tarafı yapışkanlı olan bantlar ile yapılamayacak işlemler için kullanılmaktadır. Kullanıldığı alan ya da kullanıldığı obje üzerinde hiçbir zararı olmayan çift taraflı bant, evde ortaya çıkan bir düzenleme işinde de başrolde yer almaktadır.

Çift taraflı bant pek çok ebat ve özellik ile üretilmekte ve her ihtiyaca cevap vermesi amaçlanmaktadır. Hangi alanda kullanılacağına ya da kullanılacağı objenin büyüklüğü gibi durumlara göre istenilen bant seçilmekte ve bu şekilde daha etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Çift taraflı bant, iki yüzeyin birbirine tutturulması için kullanılan en önemli araçlardan biridir. Günlük olarak kullanılan bantların genel olarak hepsi tek taraflı yapışkan olan şeffaf bantlar olmaktadır. Kâğıt yüzeyleri tutturmak, defter kaplamak ya da yüzeylere kâğıt ve benzeri şeyleri tutturmak için şeffaf bant tercih edilmektedir. Şeffaf bantların tek yüzeyinde yapışkan bir malzeme bulunurken çift taraflı bantlarda ise iki yüzeyde de yapışkan malzeme bulunmaktadır. Tek tarafı yapışkan olan şeffaf bantların yapamayacağı yapıştırma işlemlerinde çift taraflı bant kurtarıcı görevi görüyor. Duvara asılacak olan bir tabloda ya da çeşitli montaj işlemlerinde çift taraflı bant tercih edilmektedir. Uygulandığı alan üzerinde herhangi bir iz bırakmayan çift taraflı bant, delme ve çivileme yapmaya gerek kalmadan mekânda istenilen objenin kullanılmasını sağlamaktadır.

 

Çift Taraflı Bant Ne İçin Kullanılır?

Çift taraflı bant çeşitleri genel olarak montaj işlerinde ve dekoratif düzenleme işlerinde kullanılmaktadır. Bu ürünün iki tarafının da yapışkanlı olması objelerin birbirine sıkıca yapışmasını sağlar ve ayrıca bir yapıştırıcı kullanılmasına gerek duyulmaz. Çift taraflı bant kullanılırken iki yüzey arasında herhangi bir hava boşluğu kalmamalıdır, bu da yapışma işleminin güçlü olmasını sağlar. Kullanıldıkları alanda basınca dayanıklılık gösteren çift taraflı bant, yapılan montajlarda ya da dekoratif düzenlemelerde yüzeyin ya da objenin zarar görmesini engellemektedir. Çift taraflı bant, istenildiği zaman uygulandığı alandan kolayca sökülmekte ve söküldüğü yerde iz bırakmamaktadır. Kolay uygulama ve kolay sökülme avantajı ile de mekânlarda sık sık değişim yapan kişiler bu ürünü oldukça fazla kullanmaktadır.

Duvara tablo asmak isteyen bir kişinin çivi ile bu işlemi yapması duvara zarar vermektedir. Tablo o duvardan çıkarıldığı zaman duvarda çivi izi kötü bir görüntü ortaya çıkarmaktadır. Bazı binalarda ise binanın inşasında kullanılan malzemelerden dolayı duvara çivi takmak oldukça zor olduğu gibi bazı durumlarda da ev sahipleri ya da ofis sahipleri bu duruma izin vermemektedir. Bu gibi durumlarda kurtarıcı olarak çift taraflı bant iş görmektedir. Bant sayesinde çiviye gerek kalmadan istenilen duvara tablo asılmaktadır.

 

Çift Taraflı Bant Çeşitleri

En çok kullanılan çift taraflı bant çeşitleri olarak,

olarak sıralayabiliriz. Bu çift taraflı bant çeşitlerinin yanı sıra kullanılan yapıştırıcının niteliğine göre de farklı çeşitleri bulunmaktadır. Örnek olarak çift taraflı akrilik bant, hemen hemen her montaj ve dekorasyon işlemlerinde rahatlıkla kullanılan bir ürün çeşidi olmaktadır. Çift taraflı akrilik bant ile plastik, cam, ahşap, PVC gibi yüzeylerde oldukça başaralı sonuçlar elde edilebilir. Kullanılan yapıştırıcı niteliği dışında uzunluk ve kalınlığa göre farklı ayrımlarda da çift taraflı bantlar olmaktadır. En çok kullanılan çift taraflı bant ise ince ve orta kalınlığa sahip çift taraflı bantlardır.

boşs bant

 

Çift Taraflı Bant Kullanımı

Çift taraflı bant kullanacaksanız ilk olarak yapıştırılacak yüzeyi ya da objeyi temizlemelisiniz. Yapıştırılacak alanda ıslaklık, nem, toz bulunursa bant yüzeye iyi bir şekilde yapışmaz. Yüzey ıslaksa kurulmalı, tozlu ise tozdan arındırılmalıdır. Daha sonra yapıştırılacak olan obje ile yüzeyin hangi şekilde yapıştırılacağının ayarlanması, doğru şeklin kararlaştırılması gerekmektedir. Böylece yapıştırma işleminden sonra işlemi tekrarlamanıza gerek kalmaz.

Doğru noktaları ve yapıştırma şeklini belirlemek içi işaretlemeler yapılmasında fayda bulunmaktadır. Objenin yatay ya da dikey konumda yapışması fark etmez. Ancak obje yapıştırıldıktan sonra ağırlık noktası bulunarak bu alana baskı uygulanmalı ve yüzeyde düzgün durması sağlanmalıdır. Uygulamadan sonra görüntünün bozulmaması adına ağırlık uygulamasının düzgün ve eşit yapılması önem taşımaktadır. Yanlış bir baskı yeniden yapıştırma gerektirebilmektedir.

Çift taraflı bant kullanılmadan önce yüzeyin kuru olması, bandın yapışma sırasında kabarcık oluşturmasının önüne geçmektedir. Yine de hava kabarcığı olması durumunda bant üzerine kontrollü baskı yapmak kabarcıkları düzeltecektir. Kabarcıkların düzeltilmesi için bandın üzerinden geçilirken sivri bir cisim olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Sivri cisim banda zarar verebilir.

Çift taraflı bantlarda yapışkan kısımların kullanım anına kadar bozulmaması için yapışkan kısım üzerlerine silikonlu kâğıt konulmaktadır. Bu şekilde ürünün temiz olarak kalması da sağlanmaktadır. Uygulama yapılana kadar bu koruma kâğıdı çıkarılmamaktadır. Çıkarıldıktan sonra ise fazla bir süre beklemeden işlemin yapılması gerekmektedir. Kâğıt çıktıktan sonra yapışkan kısımların uzun süre hava ile temas etmesi yapışkanlığı azaltmakta ve yapıştırma işleminden güzel bir sonuç alınmamasına neden olmaktadır.

 

Çift Taraflı Bant Çeşitlerini Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Çift taraflı bant, yapıştırma özelliği güçlü bir banttır. Bu özellik ile tamir, montaj, asma, sabitleme gibi işleri kolaylaştırmaktadır.

Çoğu bantlar yanlış bir uygulama yapılması ile sökülerek yeni bir uygulama yapılmasına olanak vermektedir. Çift taraflı bantlarda ise ürünü tekrar uygulamak zor olduğu gibi ürün yapışkanlık özelliğini de kaybetmektedir. Bu nedenle kullanılacak alanda uygulama öncesi iyi bir plan yapılması gerekmekte ve nasıl uygulanması gerektiği iyice incelenmelidir.

Çift taraflı bantlar arasında bulunan çift taraflı köpük bant, sızdırmazlık özelliği yüksek olan bir çeşit olmaktadır. Suyu sızdırmamasının yanında hava koşullarına karşı da oldukça yüksek bir direnci bulunan çift taraflı köpük bant, montaj işlerinde kullanıldığı gibi otomotiv ve mobilya sektöründe de sık sık kullanılmaktadır. Çift taraflı köpük bandın yanlış kullanılması durumunda ise yeniden uygulama yapılmadan önce uygulama alanlarının temizlenmesi, o alanda bir kalıntı kalmaması gerekmektedir.

Yapıştırma özelliği yüksek olan bir diğer bant ise çift taraflı polyester banttır. Çift taraflı polyester bant çeşidinde de uygulama öncesi alanın temizlenmesi ve kurutulması oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca çift taraflı polyester bant kullanılmadan önce yüzeylerde hassas ölçümler yapılması ve tüm işlemlerin dikkat ile yapılması gerekmektedir.

Çift taraflı PVC bant ise yüksek performansa sahip bir diğer çift taraflı bant çeşididir. Alüminyum sektöründe, metal sektöründe, mobilya endüstrisinde farklı çeşitleri kullanılmaktadır. Isıya oldukça dayanıklı olan çift taraflı PVC bant, Uv radyasyonu, solvent dayanımı gibi özellikleri de taşımaktadır. Uzun ömürlü olan çift taraflı pvc bant çeşidi pürüzlü yüzeylerde de kullanılmaktadır.

Çift taraflı opp bant, 90 dereceye kadar ısıya dayanıklı özelliklere sahip olan çift taraflı banttır. Çift taraflı opp bant, iki tarafı da solvent bazlı akrilik permanent yapışkan ile kaplı bant türüdür. Yapışkan kısımlarında bulunan oldukça kuvvetli tutkal sayesinde zorlu yapıştırma işlemlerinde en iyi sonuçları vermektedir. Farklı ebatları bulunan çift taraflı opp bant, oldukça sağlam bir yapıştırma performansı ile tercih edilmektedir.

Çift taraflı bant çeşitleri, evde gerekli tüm işlemlerde adeta bir kurtarıcıdır. Özellikle tadilat ve tamirat işlerinde büyük rol oynarlar. Sizde evinizde eşyalarınıza zarar vermeden tadilat yapmak istiyorsanız çift taraflı bant tercih edin.