Yalıtım Bandı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

bant makinaları
Bant Makinası Nedir?
21 Temmuz 2022
Tulum bandı
Isıyla Aktive Edilebilen Kendinden Yapışkanlı Tulum Bandı
23 Ağustos 2022
yalıtım bandı ve bantları

Yalıtım bandı nedir sorusunu yanıtlarsak eğer yalıtım bandı özellikle inşaat sektöründe sızdırmayı engelleyerek yalıtım yapmak ve dilatasyon adı verilen boşluğu kapamada kullanılan banttır. Yalıtım bandı aynı zamanda sızdırmazlık bandı olarak da bilinir. Kullanım alanlarına göre en çok inşaat sektöründe kullanılır. Farklı alanlarda kullanım alanları; yeşil inşaat işleri, PVC membran ekleme, prefabrik imalatı, kapı ve pencere, pervazlar, fayans ve seramiklerin birleşim yerlerinde, çatı ve trapez birleşim yerlerinde aynı zamanda her türlü boşluğu kaplamada yalıtım bantları kullanılır.

 

 

Yalıtım Bandı Kullanım Alanları Nelerdir?

Yalıtım bantları hem ısı yalıtımı hem de ses yalıtımı alanlarında kullanılır. Kısaca ses ve ısıya dayanıklı yalıtım bandı olarak ikiye ayrılır. Yalıtım bantları farklı alanlarda ve amaçlarda kullanımı olduğundan kaynaklı bizler için bir pratik bir kullanım sağlar. Yalıtım bandının kullanım alanlarından bazıları şunlardır:

  • PVC membran ekleme
  • Cep telefonlarının bakım ve onarım işlemlerinde
  • Ses yalıtımı konusunda
  • Isı ve su yalıtımı konusunda
  • Kapı, pencere, çatı ve pervazlarda

Genel olarak inşaat sektöründe yalıtım bantlarından yararlanabiliriz. Dikkat edilmesi gerekense uygulama yaparken çok dikkatli şekilde ve özen göstererek uygulama yapmalıyız. Hem pratiklik hem de ekonomik olarak yalıtım bantları tercih edebilirsiniz. Kullanım alanlarından PVC membran eklemeyi açıklarsak:

 

 

PVC Membran Ekleme (PVC Bant)

PVC (PolyVinyl Chloride) ilk ortaya çıktığı zamanlarda hidrolik işlerde kullanılmış, sonrasında yer altı işlerinde ve son olarak da çatı işlerinde kullanılmıştır. PVC su geçirmezlik konusunda üstün bir performans gösterir. Genel olarak binalarda ya da çatılarda su yalıtımı için kullanılan PVC membran ekleme çatı malzemelerine göre yalıtımı en iyi hale getirir. Bu sayede çok güçlü ve çok esnek bir malzemedir. Tüm hava koşullarında dayanma özelliğine sahiptir. Nem, paslanma, aşınma, çürüme, ait ve alkalilere karşı dayanıklılığı vardır.

PVC membran eklemede uygulama alanları:

  • Bina temelleri
  • Çatı ve teraslar
  • İçme suyu depoları
  • Alt geçitler
  • Demiryolu tünelleri
  • Karayolu tünelleri
  • Metro istasyonlarında
  • Metro tünellerinde
  • Sulama kanallarında
  • Barajlarda

Daha birçok alanda uygulama imkânı vardır. Avantajlı olan tarafı ise hem ıslak hem de soğuk havalarda bile uygulama yapma imkânı olmasıdır. Diğer kullanım alanlarını da çeşitlerine göre açıklayabiliriz.

 

 

Yalıtım Bandı Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Farklı modelleri ve kullanım yerleri vardır.20mm,30mm ve 50mm olarak boyut ya da uzunluktaki bantları hangi alana ve hangi amaçla uygulama yapacağımıza göre doğru bir şekilde seçebiliriz. Bu farklılık gösteren yalıtım bandı çeşitleri sırasıyla;

  • Isı ve ses yalıtım bandı
  • Kapı ve Pencere yalıtım bandı
  • Çatı yalıtım bandı
  • Su yalıtım bandı
  • Ziftli yalıtım bandı

Yalıtım yaparken genellikle kullanılan bant türleri arasında yer alır. Yalıtım bandı özellikleri ise bant çeşitlerine göre farklılık gösterebilir.

 

 

Ses Yalıtım Bandı

Ses yalıtım bandı ilk öncelikle asma tavan ve alçıpan sektöründe ses yalıtımının iyi bir şekilde sağlanabilmesi adına çok önemlidir. Ses yalıtımın yardımcı olan bu bant; seslerin birbirleriyle karışmamasını önler. Aynı zamanda gürültüsüz bir ortam sunar. Müzik severlerin beğenebileceği akustiğin olduğu bir ortamı sağlamakta etkili bir rol oynar. Akustik yalıtım ile titreşim sorunlarını en iyi kalitede çözümler sunar. İnşaat sektöründe ise inşaat halindeki binaların, duvarlarında ses yalıtım bandı uygulaması yapılır.

Kendinden yapışkanlı olması uygulamamızda kolaylık sağlar. Genellikle alçı levhaları bölmede ve giydirme duvar yapımında ses yalıtım bandı kullanımı tercih edilir. Ses yalıtım bandı belirli ölçülerde üretilir. 10mm ile 1000 mm arasında kullanım alanına ve ihtiyaca göre farklılık gösterebilir.

 

 

Kapı Ve Pencere Yalıtım Bandı

Kapı ve pencerenin kenarlarından ve alt kısımlarından oluşan boşlukların içeriye girmesini engelleyen bu bantlar, havanın girmesini engelleyerek hem yakıt maliyetini düşürür hem de tasarruf yapmanıza olanak sağlar. Hava akımının yanı sıra kapı ve pencerenin alt ve yan kısımlarından içeriye toz ve kirin geçmesini önler. Kapı ve pencerelerdeki açıklıkları kapatarak soğuk geçmesine engel olan Kapı ve pencere yalıtım bandı özellikle kış aylarında kullanımı yoğun bir şekilde artmaktadır. Kışın soğuk havayı engellediği gibi yazın da klimaların çalışmasında tasarrufu sağlar. Kapı ve pencere yalıtım bandı 2*10=20 Metreden oluşup birden fazla renk seçeneği sunmaktadır. Ayrıca kendiliğinden yapışkan özelliği vardır.

 

yalıtım bandı

 

Çatı Yalıtım Bandı

Çatı yalıtım bandı, çatı için gerekli olan malzemelerin başında gelir. Özellikle metal, plastik ve çimento gibi çatı malzemelerinin bakım, onarım ve tadilat gibi alanlarında kullanılabilir. Çatı yalıtım bandı kullanımı son derece güvenilir olup sizlere kolaylık sağlamaktadır. Kullanıldığı alanlardan bahsedecek olursak;

  • Duvar çatlakları
  • Beton
  • Demir
  • Dış cephe
  • Cam
  • Çatı ve su yalıtımı dâhil olmak üzere her alanda kullanıma uygundur.

 

 

Su Yalıtım Bandı

Binaların ve iş yerlerinin su ve hava girişi olabilecek kapı ve pencere gibi uygulama alanlarına uygulayarak eksiksiz su ısı yalıtım sistemi oluşturmak mümkündür. Su yalıtım bandının temel amacı bina ve su arasında bir bariyer kurarak suya karşı koruma sağlar. Su yalıtım bantları, butil bazlı ve soğuk uygulamalı bir tarafı alüminyum ile kaplı diğer tarafı ise yapışkanlı olarak üretilmektedir. Su yalıtım bandının üzerinde bulunan koruyucu kılıf kaldırıldıktan sonra uygulama yapılacak yere yapıştırılır ve nem ve hava akışının olduğu noktalarda koruma sağlanır. Binaların ve iş yerlerinin hazır hale gelmesine su yalıtımının büyük önemi vardır. Su yalıtımının yapılmadığı durumlarda soğuk hava nedeniyle meydana gelen yağışların binaya etki etmesi küflenme çürüme ya da kortizona neden olabilir. Bu durum da binaların dayanıklılık oranını en aza indirmektedir. Su yalıtımı bantları, binaların yapı olarak dayanıklılığını artırmak üzere en çok kullanılan su yalıtım malzemelerindendir diyebiliriz.

 

 

Zifti Yalıtım Bandı

Soğuk bir şekilde uygulanan, ses ve su yalıtımında tercih edilen bantlar arasında ziftli yalıtım bandı da bulunur. Yalıtım bandının özelliği kendinden yapışkanlı olmasından dolayı çok kullanışlıdır. Esnek bir yapıya sahiptir. Ziftli yalıtım bandı bu sayede kolay ve pratik bir şekilde uygulanabilir. Arabalarda oluşan yolda iken oluşan yer ve titreşim sesini en aza indirger. Metal, ahşap, cam, beton ve plastik gibi birçok farklı yüzeyde uygulanabilir.

Ziftli yalıtım bandının en çok kullanılan alanları;

  • Otomotiv kaput içleri,
  • Kapı içleri,
  • Ses sistemleri,
  • Bagajlarda, tavan ve taban gibi alanlarında su, ses ve ısı yalıtımında tercih edilebilir.

Sadece otomobillerde kullanım alanı yok otomobil dışında; yazlık, kalorifer, çatı, yer ve zemin vb. birçok alanda da ziftli yalıtım bandı kullanılabilir.

Genel olarak baktığımızda ses, su ve ısı yalıtımı gereken her alanda ziftli yalıtım bandı kullanılabilir. Ziftli yalıtım bantlarında 10 cm ile 60 cm boyutları arasından kullanacağınız alana göre en uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Yalıtım bantları inşaat sektöründe büyük bir yer kaplasa da ses, su ve ısı bandı olarak değişik alanlarda kullanılabilir. Evlerimizde ya da ofislerimizdeki mutfak, lavabo ve duvar gibi alanlardaki sızıntıları kapatmak için yalıtım bantları çok amaçlı kullanılır. İç ve dış mekânlarda uygulama yapacağınız yere göre yalıtım bandı çeşitlerinden en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Hem kolay ve pratik oluşuyla hem de ekonomik olarak bize katkısıyla doğru bir uygulama sayesinde yıllarda rahat bir şekilde yalıtım bantlarından yararlanabilirsiniz.