Hava geçirgenliği fazla olan yapılarda ufak izolasyonlarla bu hava geçişleri engellenerek ortam sıcaklığının daha sabit durması amaçlanmaktadır. Ev ve ofis ortamlarında kapı pencere izolasyon bandı uygulamaları sayesinde ortamdaki hava geçirgenliğini düşürerek ortam sıcaklığının daha sabit kalması sağlanmaktadır. Bu uygulamanın genel amacı sıcak ortamların daha az maliyetli bir şekilde daha sıcak ve daha uzun süre sıcak kalmasını sağlamak, soğuk ortamların daha az maliyetli bir şekilde daha soğuk ve daha uzun süre soğuk kalmasını sağlamaktır.
Temelde izolasyon bantlarının çalışma mantığı aynıdır. Kapı pencere yalıtım bandı uygulanarak kapı ve pencerelerden hava geçiren yerlerin kapatılarak hava geçirgenliğinin en aza indirilmesini sağlamaktır.
Kapı pencere izolasyon bandı uygulaması son derece kolay bir uygulamadır. Maliyet olarak da yapılabilecek birçok farklı izolasyondan daha ucuza gelmektedir. Çok büyük ısı kayıplarının olmadığı her türlü mekânda kapı pencere yalıtım bandı kullanarak ısı geçirgenliği düşürülebilir ve ısıtma veya soğutmada büyük tasarruflar sağlanabilir. Soğutma yapılan ortamlarda da kullanılabilir olan bu kapı pencere izolasyon bandı uygulaması genellikle ısıtma yapılan mekanların daha çabuk soğumasını önlemek amacıyla sıklıkla kullanılır.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte artan ısınma ihtiyacının daha iyi karşılanabilmesi ve yapılan ısıtma işinin daha uzun sürelere aktif olarak sıcak kalması için kapı pencere izolasyon bandı uygulaması yapanların sayısı artmıştır. Isı yalıtım bandının temel görevi ortama dışarıdan hava giriş çıkışını engellemek bu sayede ısının ortamda daha uzun süre boyunca kalmasını sağlamaktır.
Isı yalıtım bandı ihtiyacı ısıtılan veya soğutulan ortam fark etmeksizin her ortamda duyulabilir. Genellikle kış aylarının başında ev ve iş yeri sahipleri ortamlarındaki ısının daha uzun süre kalması ve daha sıcak olması için ısı yalıtım bandını bu aylarda daha sık kullanırlar. Dönemlik olarak kullanım oranları büyük değişiklik göstermektedir. Kış aylarının başında ve kış aylarının içinde ısı izolasyon bandı kullanım oranları en yüksek olan zamanlardır.
Isı izolasyon bandı olarak isimlendirilen bu malzeme sayesinde bant kullanarak ısıların daha verimli kullanılması sağlanmakta ve ortam ısıları daha uzun süreler boyunca sabit veya sabite yakın tutulabilmektedir. Isı izolasyon bandı, kapı pencere izolasyon bandı ya da kapı pencere bandı olarak birçok farklı şekilde isimlendirilen bu malzeme sayesinde ısınma veya soğutma için harcanan paralardan tasarruf etmek mümkün olduğu gibi ısınmakta veya soğumakta güçlük çeken mekanlar için en basit çözüm yöntemi olarak kullanıcılara sunulmaktadır. Özellikle kış aylarının başlangıcında ve kış aylarının içerisinde kapı pencere bandı nasıl yapıştırılır gibi internet aramaları daha sık yapılmaktadır.
Kapı pencere izolasyon bandı uygulamaları daha çok sıcak havanın korunması için uygulanan bir yöntemdir. Bu yüzden kış ayları öncesinde ve kış aylarında ısı yalıtım bandı ihtiyacı çok yüksek seviyelere çıkmaktadır. Isı izolasyon bandı kapı ve pencerelere yapıştırılan bantlardan ibaret olan ve kapı penceredeki açıklıkları kapatarak hava çıkışını veya girişini sağlayan yapılardır. Bu yapılar kapı ve pencerelerin tam olarak örtülmesine bir etkisi olmayacak şekilde profesyonel bir izolasyon sağlamasa bile büyük bir ısı ve maddi tasarruf imkânı sağlamaktadır.
Profesyonel olarak yapılmış yalıtımlar ve izolasyonlardan farklı olarak kolay uygulama ve her türlü kapı pencere için uygulama şansına sahip olan ısı izolasyon bandı sayesinde büyük bütçelere gerek olmadan izolasyon yaptırılabilmektedir. Ayrıca bunun yanında profesyonel olarak yapılacak izolasyonların yapısal olarak inşaat çıkartması ve maddi olarak büyük yükler getirmesinin yanında çok kolay uygulama yapılabilmesi ve ucuz olması kapı pencere izolasyon bandının en büyük avantajları arasında görülmektedir.
Profesyonel izolasyonların yanında tam bir fiyat performans uygulaması olarak dikkat çekmekte ve düzgün yapıldığı takdirde büyük yararlar getirmektedir. Isınma ihtiyacını karşılamak için kullanılan yakıt giderlerinde gözle görülür düşüşlerin olduğu ortam sıcaklıklarının daha uzun süre sabit kaldığı hissedilebilir derecede bir iyileşmeyle gözlemlenebilmektedir. Kapı pencere izolasyon bandı sayesinde ev gibi izole edilecek ortamlarda hiçbir şekilde inşaat yükü veya büyük maddiyatlar olmadan en iyi şekilde izolasyon yapmak mümkündür. Tek başınıza yapabileceğiniz izolasyon sayesinde maddi ve enerji olarak yapabileceğiniz tasarruflarla daha iyi ısınmak veya daha iyi serinlemek mümkün hale gelmiştir.
Dış ortam sıcaklıklarının gündüz ve akşam sıcaklıkları farkının çok olduğu bölgelerde ortam sıcaklıklarını dengelemek ve rahat yaşayabilmek için pencerelerin ve kapıların sık sık açıp kapanması gibi durumları olduğu göz önünde bulundurularak yapılan dayanıklı yapısı düzgün uygulama olduğu takdirde uzun süreler sorunsuz olarak kullanıma uygundur.
Özellikle ülkemizde kış aylarının başında ve kış aylarının içerisinde kapı pencere bandı nasıl yapıştırılır soruları ve internet sorgulamaları oldukça çoğalmaktadır. İnsanların evlerindeki ısının daha verimli yani ortamdaki sıcaklığın daha uzun süre sabit kalmasını ve ortamların daha kolay ısıtılmasını sağlamak amacıyla kapı ve pencerelerini izole ederek dış havanın içeri girmesini ya da iç havanın dışarı çıkışını engellemek amacıyla araştırmalar yapmaktadır. Bu bağlamda kapı pencere bandı nasıl yapıştırılır soruları da sıklıkla sorulmaktadır. Sorulan bu kapı pencere bandı nasıl yapıştırılır sorusunun cevabı oldukça basittir.
Öncelikle kapı pencere bantları yalıtım yapılacak ortamdaki veya yalıtım yapılacak tek odadaki bütün kapı ve pencere özellikle dış pencerelere uygulanması en kritik noktasıdır. Daha sonrasında uygulama yapılacak pencere ve kapıların kayıt denilen kısımlarına yani kapı ve pencerelerin oturduğu çerçevesine yapıştırılarak uygulaması yapılır. Yapıştırma işlemi yapılmadan önce buraların tozlarının silinerek alınmış olması ve ıslak olmaması gerekmektedir. Çünkü tozlu veya ıslak olursa kapı pencere yalıtım bandı ya da diğer adıyla sadece ısı izolasyon bandı tam anlamıyla yapışmayacak zamanla oradan ayrılacaktır.
Temizlik yapıldıktan sonra kapı pencere izolasyon bandının arkasındaki yapışkanı koruyan katman kaldırılarak ısı izolasyon bandının yapışkanı açığa çıkarılmalıdır. Bu bant kaldırıldıktan sonra kapı ve pencerenin oturduğu çerçeveye bu kapı pencere yalıtım bandı yapıştırılmalıdır. Bazı çevrelerde kapı pencere izolasyon bandı direkt olarak kapı ve pencerelerin kapanan yerlerine yapıştırıldığı da görülse de bu ısı izolasyon bandının çerçevelere yapıştırılması hem uygulamanın kolaylığı hem de uzun ömürlü olması bakımından daha iyi olacaktır.
Bandın yapıştırıldığı yerin hareketi ne kadar azsa bu bantlar o kadar uzun süre sorunsuz bir şekilde kalacaktır. Bu yüzden kapı pencere yalıtım bandının yapıştırılacağı yer kapı ve pencerelerin kapandığında denk gelen çerçeveler olarak belirlenmiş ve önerilmektedir. Uygulama ve işlevsellik olarak profesyonel yatımlardan çok daha kolay ve çok daha az maliyetli olan kapı pencere izolasyon bandı sayesinde büyük paralar ödemeden yatıyım yaptırmak ve ısı kalitesini artırmak mümkündür. Uygulama sırasında kapı pencere izolasyon bandı boyutları tam olarak pencerelerin ve kapıların boyutlarına göre değil yapıştırma alanlarının boyutlarına göre ayarlanarak uygulama yapılmalıdır.
Pencerenin dört köşesine de aynı titizlik ve hassasiyetle uygulama yapılırsa, ısı izolasyon bandı uzun vadede güzel bir performans çıkarak ve hem maddi hem de enerji açısından büyük tasarruflar yaptıracaktır. Bunların yanı sıra bütün ev veya ofislere ya da diğer birçok izolasyon yapılacak mekânın tümüne yapılacak kapı pencere yalıtım bandı uygulaması sayesinde faturalar ve enerji miktarlarında büyük düşüşler olabileceği gibi en sık kullanılan odalara ve mekanlara yapılacak kapı pencere izolasyon bandı uygulamaları sayesinde de gözle görülebilecek şekilde tasarruflar etmek mümkündür.
Isı izolasyon bandı olarak anılan veya kapı pencere izolasyon bandı olarak anılan bu bantların satışları genellikle paket halinde veya sık karşılaşılan şekliyle metre olarak satılmaktadır. Bu izolasyon bantları sünger yapıları ve tek taraflarında bulunan yapışkanları ile oldukça basit yapıda olmaktadırlar. Mekanik olarak süngerin sıkışmasıyla hava geçişini engelleyerek ısıtılmış veya soğutulmuş havanın dışarı çıkmasını engelleyerek enerjiden tasarruf sağlatarak görevini yapmış olur. En iyi uygulaması bütün ev veya ofise yapılmasıdır.