Birçok alanda ve birçok malzemede endüstriyel bantlardan yararlanılmaktadır. Aslında hayatımızda tahmin edemeyeceğimiz birçok yerde endüstriyel bant kullanılmıştır. Endüstriyel bantların yapısı normal bantlara göre daha farklı olduğu için bazen karşılaşırız ancak onun endüstriyel bant olduğunu bilmeyiz. Bugün sizlerle endüstriyel bant ve bant çeşitlerini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
Endüstriyel bantlar, hayatımızda kullandığımız pek çok araç gereçte kullanılmaktadır. Endüstriyel bantlar sadece bir arada tutmak için kullanılmaz. Endüstriyel pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır. Endüstriyel bantların hepsi aynı sektörde aynı araç gereçte veya aynı amaçla kullanmaz. Endüstriyel bantlarda kendi içinde işlevlerine ve yapısına göre çeşitlenmektedir. Endüstriyel bant çeşitlerini beraber inceleyelim.
Endüstriyel bant çeşitleri pek çok modelde bulunmaktadır. Endüstriyel bant çeşitlerini iki ana grupta incelememiz mümkündür. Bunlar; çift taraflı bantlar ve tek taraflı bantlardır.
Bu bantları tek taraflı bantlardan ayıran en önemli özellik iki tarafında da bulunan yapıştırıcıdır. İki tarafında yapıştırıcı olmasının yanı sıra hammaddelerine göre çift taraflı bantlarda kendi içerisinde gruplara ayrılmaktadır. Çift taraflı endüstriyel bantlar 8’e ayrılmaktadır. Bunları; transfer bantları, çift taraflı kâğıt bantlar, çift taraflı polyester bantlar, çift taraflı doku bantlar, çift taraflı vinil bantlar, köpük bantlar, akrilik köpük bantlar, ürün kombinasyonları olarak sayabiliriz. Bu çift taraflı bantlar arasında karar verirken birinci önceliğiniz hangi bant çeşidinin hammaddesi sizin ihtiyacınıza uygun ona karar vermelisiniz. Kısaca bu bantları inceleyelim.
Transfer bantlarının iki yüzeyi de ilk yapıştırma esnasında yapışma oranı çok yüksek bant çeşididir. Transfer bantları oldukça incedir ve şeffaf bir yapıdadır. Transfer bantlarının kimyasallara karşı çok yüksek bir performansı bulunmaktadır. Transfer bantlarını montaj, birleştirme ve iki ucu birbirine yapıştırmada kullanırız. Örneğin evdeki tabloları duvara asarken kullanabilirsiniz. Yine arabanıza herhangi bir aksesuar takıyorsanız transfer bantları size yardımcı olacaktır.
Çift taraflı kağıt bantlar, transfer bantlarına göre daha güçsüzdür ve renkleri karton rengine yakındır. Çift taraflı bantları kabloları bir arada tutup birbiriyle temasını engellerken kullanabiliriz.
Çift taraflı polyester bantlar transfer bantlarıyla benzer özelliklere sahiptir. Yapışma performansı oldukça yüksek olan bant çeşididir. Yapısında kauçuk veya akrilik bazlı yapıştırıcılar bulunur. Çok maksatlı olarak kullanılmaktadır. Ancak duvar gibi boyalı yüzeylerde yüzeye zarar verebilmek olasılığı yüksek olduğu için kullanımı önerilmemektedir.
Çift taraflı doku bantlarının yapışma performansı transfer bantlarına oranla oldukça yüksektir. Hafif dokuda oluşan bu bantların yapılarında kauçuk ve akrilik bazlı yapıştırıcı kullanılmaktadır. Bu bantlar tekstil sektöründe lamine edilme işinde kullanımında önerilir.
Çift taraflı vinil bantlar ise yapıların itibariyle güçlü bantlardır. Bu bantları fayans, kalebodur, halı, kilim gibi yerlerde kullanıldığını görebilirsiniz.
Köpük bantları aslında kullandığımız pek çok alette, araçta, evde ve ev aletlerinde görmek mümkündür. Yapısı itibariyle tamponlama, birleştirme, arayı doldurma gibi işlemler için çok uygundur. Diğer çift taraflı bant çeşitlerine göre biraz daha kalın bir yapıya sahiptir. Köpük bant sallanmasını istemediğiniz eşyaların arasını doldurarak sallanmasını, ses yapmasını, hareket etmesini engellemektedir. Ayrıca tamponlama özelliği sayesinde herhangi bir kaçak olmasının önüne geçer.
Akrilik köpük bantlar, adından da anlaşılacağı üzere akrilik köpükten üretilmektedir. Akrilik bantların diğer bantlara ve köpük bantlara göre ne büyük ve en ayırt edici özelliği darbeyi ve enerjiyi absorbe edebilmesidir. Örneğin bir araba düşünün tamponunun esnemesi gerekiyor. Bunun sebebi ise olası darbeyi absorbe edebilmek içindir. Akrilik köpük bantlarda aynı bu mantıkla kullanılmaktadır.
Akrilik köpek bantlar, oldukça basit bir yapıya sahiptir ve montajı da yine çok basittir. Akrilik köpüklü bantlar enerjiyi ve darbeyi absorbe etme özelliği olduğu için kalınlık olarak kalın bir banttır.
Ürün kombinasyonları ise müşterinin isteğine göre çift taraflı bant yapılmasıdır. Örneğin akrilik köpük olacak ama dışı vinil çift taraflı bant olacak gibi. Tamamen size ve kullanma amacınıza bağlı olarak kombinasyonlar yapılabilir.
Çift taraflı endüstriyel bantlardan bahsetmiştik. Şimdi ise tek taraflı endüstriyel bantları kısaca açıklayalım. Tek taraflı endüstriyel bantlar bir tarafında yapışkan bulunduran bant çeşididir. Tek taraflı endüstriyel bantlar 7’ye ayrılmaktadır. Bunlar; bez bantlar, maskeleme bantları, polyester bantlar, metal bantlar, vinil bantlar, özel nitelikli bantlar ve ürün kombinasyonlarıdır. Tek taraflı endüstriyel bant çeşitlerini sizlerle beraber inceleyelim
Bez bantların farklı türleri bulunmaktadır. Pamuk, polyester ve cam elyafı olmak üzere hammaddesi değişir. Bez bantları elle kolaylıkla yırtabilirsiniz bu yüzden genel amaçlarla kullanılmaktadır.
Maskeleme bantları yaygın olarak kağıt bant olarak bilinmektedirler. Maskeleme bantları ısıya karşı dayanıklı değildir ve koruyucu özelliği bulunmamaktadır. Ayrıca maskeleme bantları yüzeyi geçici olarak tutturma, maskeleme gibi basit işlerde kullanıldığı için yapışkanı normal bantlara göre daha güçsüzdür. Maskeleme bantları söküldüğü zaman yüzeyde iz bırakmaz.
Polyester bantlar ince olmalarına rağmen yapıları gereği ısıya, yırtılmaya ve kimyasallara karşı oldukça güçlüdürler. Güçlü yapıda olmaları çok uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.
Polyester bantlar devre üretimi, kimyasal alanlar gibi yerlerde endüstriyel maskeleme bandı olarak kullanılmaktadır.
Metal bantlar da hammaddelerine göre kendi içinde ayrılmaktadır. Metal bantlarda alüminyum, kurşun, bakır, nikel gibi farklı alaşımlar bulunabilir. Bu metal bant modelleri arasında seçim yaparken hangi işte ne amaçla kullanacağınızı iyi analiz edip o doğrultuda karar vermeniz gerekmektedir. Metal bantlar nem, kimyasal madde, asit, sıcaklık gibi dış etkenlere oldukça yüksek direnç göstermektedirler.
Metal bantların dayanıklı bir yapıda olması ve farklı alaşımlarla üretmesi sebebiyle birçok alanda kullanılmaktadır.
Vinil bantlar aşınmaya, aside ve kimyasallara karşı çok yüksek bir dirence sahiptir. Ayrıca vinil bantlar ateş ve çok sıcak ortamlara karşı oldukça dirençlidir. Özellikle işaretleme yaparken ve emniyet tedbirleri alırken kullanılır.
Özel nitelikli bantlar tamamen sizin ihtiyaç duyduğunuz işe göre üretilmektedir.
Yine işinize göre farklı bantları bir araya getirip kombinasyon yapılarak üretilir.
Endüstriyel yapışkan bantları hayatımız ve endüstriyel işlerin pek çok noktasında kullandığımızdan bahsetmiştik kısaca hangi alanlarda kullanırız bunlardan da bahsedelim