Örtücü Bant Nedir, Ne İçin Kullanılır?

aluminyum folyo bant
Alüminyum Bant Kullanırken Bunlara Dikkat Edin!
20 Nisan 2022
endüstriyel bantlar
Endüstriyel Bantlar Nelerdir?
20 Mayıs 2022
örtücü bant

Örtücü Bant Nedir?

Örtücü bantlar kurumsal firmalarda işaret, uyarı, kaplama gibi pek çok alanda kullanılabilen koruyucu özellikte bulunan dayanıklı, ince ve pürüzsüz ürünlerdir. Birçok yüzeye uygulanabilen bu bantlar yüzeylere parlaklık, renk, dayanıklılık gibi özellikler kazandırılırken ince ve yapışkanlı yapısı sayesinde kolayca uygulanabilme özelliğine de sahiptir. Farklı ebatlarda şekillendirilebilen ürünler mavi, yeşil kırmızı örtücü bant gibi farklı renk seçenekleri de bulunmaktadır. Kauçuk bazlı yapışkana sahip olması pratik bir kullanım ve uygulandığı alanda iz bırakmama avantajı sağlamaktadır.

 

Örtücü Bantların Kullanım Alanları

Yüzey kaplama bantları sadece iş yerlerinde değil evlerde ve dış mekanlarda da koruyucu özelliği nedeni ile sıklıkla tercih edilmektedir. Maskeleme bandı da taşınma, kaplama ve tadilat gibi durumlarda malzemelerin hasar görmesini istemediğiniz durumlarda tam bir kurtarıcıdır. Maskeleme bandı kimi zamanlar kağıt bandı olarak da isimlendirilir. Evlerde, iş yerlerinde ve araçlarda boya ve cila gibi uygulamalarda kaplama yapılan alan dışında kalan noktaları korumak amacıyla tercih edilen maskeleme bandı da yüzeylerin orijinal yapı ve dokusunu korumanızı sağlamaktadır.

Yüzey koruyucu örtücü bantların uygulandığı pek çok alan bulunur. Pürüzsüz ve hava kabarcığı oluşturmadan kaplama yapmak için uygun kalınlıktaki örtücü bantlar ile temiz ve pürüzsüz yüzeyi bir araya getirmek en doğru sonucu almanızı sağlar. Darbelere, ısı ve ışığa karşı çizilme ve yıpranma gibi dış etkenleri en aza indiren örtücü bantlar kullandığınız ürünlerin ömrünü uzatır, maliyetinizi azaltırken hem uzun hem kısa vadede ekonomik kazanç sağlamaktadır. Aynı bandı birden çok yüzeyde kullanabilir ve az maliyetle çok tasarruf sağlayabilirsiniz. Uygulaması oldukça kolay olan yüzey koruyucu örtücü bantlar akrilik yapışkanla yüzeylere yapıştığı için uzun süreli muhafaza sağlamaktadır.

 

Örtücü Bant Çeşitleri Nelerdir?

Örtücü bantlar kullanım amacına, renk ve kalınlığına göre değişkenlik göstermektedir. İşaretleme amacı ile kullanılan yüzey bantlar genellikle hastane, okul gibi kurumsal alanlarda kullanılır. Aynı zamanda şantiye ve inşaat gibi geniş çaplı alanlarda tehlikeli ve güvenli alanları belirlemek amacı ile güvenlik amacı ile de kullanılmaktadır. Sarı, yeşil, mavi, kırmızı örtücü bantlar yer yön işaretlemesinde ok şeklinde kullanılabileceği gibi alan takip çizgileri de oluşturur.

Fayans ve karo gibi yüzeylerle bütünleşerek sağlam bir yüzey oluşturan oklar yer çizgileri olarak alan tarifinde müşteri ve konuklara bilgi vermek amacıyla oldukça rağbet gören ürünler arasındadır. Kırmızı örtücü bantlar koruma, tehlike, önlem ve sıra gibi pek çok alanda dikkat çeken rengiyle oldukça rağbet gören çeşitlerdendir. İşaretleme dışında çoğunlukla koruyucu olarak tercih edilen kırmızı örtücü bant uygulanabildiği madde çeşitliliği ile de pek çok avantaj sağlamaktadır. Dilerseniz çelik, metal veya seramik ve cam gibi yüzeylerde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Hem yalıtıma destek olan hem de ultraviyole ışınlarının yıpratıcı etkisinin önüne geçen yüzey koruyucu bantlar ince ve pürüzsüz yapısı sayesinde ana malzemenin orijinal dokusunun korunmasını da büyük oranda gerçekleştirmektedir.

Kırmızı örtücü bant gibi renkli ürünlerde de kalınlık ve uzunluk gibi kriterler baz alınarak sınıflandırma yapılmaktadır. Bant sınıflandırmasında bir diğer etken de kalınlıklarıdır. 30, 40 ve 50 mikrondan başlayan ve daha yüksek kalınlıklarda üretilen yapışkanlı örtücü bantlar dilediğiniz ölçüde kesilip kullanılabilir. 125 ve 140 mikrona kadar artan çeşitler ise özellikle ısıya karşı direnci ve korumayı artırmak isteyen birey ve kurumlar tarafından tercih edilmektedir.

 

Örtücü Bant Kullanmanın Yararları Nelerdir?

Örtücü bantlar tasarruf, pratik uygulama, çeşitlendirme gibi avantajlar sağlamaktadır. Yüzey korumak amacıyla tercih edebilirsiniz. Korumanın yanında değişim ve yenilenme ve tadilat gibi zamanlarda da ürün koruyucu bantlardan destek alabilirsiniz. Aynı bandı hem örtüleme hem kaplama hem de işaretleme amacıyla kullanabilirsiniz. Alüminyum, metal, mermer, seramik veya otomotiv parçaları gibi yüzeylerde ısı, ışık ve sürtünme gibi olaylarda oluşacak paslanma, çizilme gibi yıpratıcı etkenlerin önüne geçer.

İç ve dış mekanlarda sabit yüzeylerde kullanabileceğiniz gibi nakliye ve taşıma gibi zamanlarda da ürünlerinizin hasar görmesinin önüne geçmek için tercih edebilirsiniz. Yapışkanlı bantlar renk kaybı, soyulma gibi tadilat gerektiren ürünlerde sadece kaplama yaparak aynı ürünü daha uzun süre kullanmanızı sağlar. Böylelikle ürününüzü veya kullandığınız mermer, seramik, metal gibi geniş çaplı alanları yenilemek yerine kamufle ederek tasarruf sağlamış olursunuz. Yüzey koruyucu bantları paketleme ve kargolama esnasında kullanabilirsiniz. Bant dokusunun yazı yazmaya ve işaretlemeye uygun olması sayesinde ürün ayrımı ve gönderimi yaparken oluşacak karışıklıkların da kolayca önüne geçmiş olursunuz.

Maskeleme bandı gibi bantlar ise cila, vernik ve boya gibi ürünleri kullanırken uygulama alanının dışına taşmaları önlemek için kullanılmaktadır. Böylelikle alan çizgileriyle temel malzemenin orijinal halini korumanızı sağlayan maskeleme bandı tasarımınızın ve yüzeylerin korunmasını sağlar. Cam ve ayna gibi parçalarda ise keskin kenar ve köşelerin zarar vermemesi amacıyla maskeleme bandı tercih edilmektedir. Maskeleme bandı parça ve bütün tüm yüzeylerde koruma amacıyla kullanılabilmektedir.

 

Örtücü Bant Uygulaması ve Kullanımda Püf Noktalar

Koruyucu bantlar fazla ekipman gerekmeden ve herkesin uygulayabileceği yüzey kaplayıcı ürünlerdir. Ancak ürünleri kullanılırken dikkat edilecek pek çok önemli nokta vardır. Bunlardan ilki uygulama yapılacak yüzeyin düz ve pürüzsüz olmasıdır. Uygulama yapılacak alan yüzeyinde çıkıntı, kabarma gibi deformeler olması yüzeyin hava almasına ya da eğer sivri bir yapısı varsa bandın yırtılmasına neden olabilir. Bu da hem maliyet hem de zaman kaybı gibi olumsuzluklara neden olabilir. Bu sebeple ilk olarak uygulama yapılacak yüzeyin düz olması gerekmektedir.

Kırmızı örtücü bant gibi renkli ürünlerde de beyaz bant çeşitlerinde de uygulama alanının kuru ve nemden arındırılmış olması gerekmektedir. Maskeleme bandı ve yine diğer tüm ürünler kullanılırken kaplanan yüzeyde nem ve toz, kir gibi etkenler dikkatle ortadan kaldırılmalıdır. Temizlik ve kurutma aşaması uygulama öncesi muhakkak gerçekleştirilmesi gereken aşamalardır. Daha sonra bantlar doğru ölçü ve parçalarda ayarlanarak uygulama yüzeyine örtülmelidir. Yapışkanlı yapısı sayesinde kolay ve hızlı yapışan bantlar uygulanırken üst üste gelme veya buruşma, katlanmalara karşı dikkatli olunmalıdır. Sadece başlangıcı değil tüm parça tam olarak uygulama alanına denk gelmelidir.

Ürünler yapıştırılırken yüzeyin ilk noktasından başlayarak ilerlenmeli ortasından başlayarak yapılan yayılmalarda kayma ve hava alma gibi durumlar olabilir. Daha sonra bant üzerine baskı uygulanarak tamamen yapışma ve düzleşme sağlanmalıdır. Baskı için bir rulodan yardım alabilir ve sorunsuz bir kullanım sağlayabilir. Kırmızı örtücü bant, sarı ve diğer işaretleme örtücü bantları uygulanırken de ölçü ve genişliğin uygulama alanına uygun olmasına dikkat edilmelidir.

Yüzey koruyucu bantlar hafif ve sağlam yapılarıyla oldukça rağbet gören yapışkanlı ürünlerdir. Örtücü ve koruyucu bantların fiyatları boyut, kalınlık ve bandın kalite sınıfı gibi pek çok etkene göre değişmektedir. Kırmızı örtücü bant, maskeleme bandı, yüzey kaplama ve koruma bandı gibi farklı çeşitlerin ücretleri de farklı fiyat skalalarına göre satışa sunulmaktadır. Birçok yüzeyi koruma, kaplama ve taşıma esnasında sayısız deformeyi önleyen bantlar düşük maliyetle yüksek kar elde etmenize katkı sağlar. Aynı zamanda üretim, taşıma gibi maliyetleri de ortadan kaldırırken geri dönüşümle çevre dostu bir uygulama gerçekleştirmenizi sağlar. Uyarı ve işaret belirtme ve yön gösterme gibi amaçlarla kullanılan kırmızı örtücü bant gibi ürünlerde de tek bir uygulama ile yıllar süren bir kullanım sağlamaktadır.

Ulusbant ürünleri birinci sınıf malzemeden imal edilirken geniş ürün yelpazesi ile dilediğiniz yüzey koruyucu bant ürününe kolayca ulaşmanızı sağlar. Çift taraflı, renkli yüzey koruma, maskeleme bandı ve diğer tüm çeşitleri marka ürünleri arasında bulup inceleyebilir ve kalite ile işlevsellik yönünden öne çıkan bu modelleri tercih edebilirsiniz.