Klişe Bandı Nedir ve Ne işe Yarar?

çift taraflı bant
Evde Çift Taraflı Bant Kullanımı
29 Haziran 2022
bant makinaları
Bant Makinası Nedir?
21 Temmuz 2022
Klişe Bandı

Satın aldığımız birçok ürünün üzerinde etiketler, yazılar, grafikler, işaretler, marka ait logosu ve benzeri birçok işaretler bulunmaktadır. Bu basımlar genellikle flekso ve letterpress dediğimiz baskı teknikleri ile basımı yapılmaktadır. Fakat flekso ve letterpress basımına yardımcı olan bir ürün bulunmaktadır, bu ürün ise klişe bandıdır. Klişe bantları baskı makinelerine bağlanır ve basım işleminin kolayca gerçekleşmesine yardımcı olur.

Klişe bantları, klişeyi baskı yapılan kazana veya kazana sabitleyebilmek için kullanılan özel bir tutkala sahip olan bant türleri arasında yer almaktadır. Yapılacak olan uygulama sırasında ise tutkal kalıntısı bırakmaması en büyük avantajlarından birisidir. Dalgalı koruyucu özelliği bulunmaktadır, bu koruyucusu sayesinde ise kıvrılma ihtimalini en aza indirir ve hava kava kabarcığı yapması gibi sorunları önler. Genellikle flekso basım yapan matbaalar, etiket basımı yapan sektörler, baskılı poşet üretimi gerçekleştiren üreticiler klişe bantlarını çok sık tercih ederler ve kullanırlar. Klişe bantlarının temel özellikleri ise baskı süreçlerini kolaylaştırması, klişe kenarlarını bantlama işlemi ve sabitleme aşamasında, metal silindirler üzerinde hiçbir iz bırakmadan defalarca kez kullanılan özelliklere sahiptirler. Klişe bandı fiyatları bulunduğu özelliğe ve esneklik türüne göre değişiklik göstermektedir.

Klişe bantların montaj imkânı sunan modelleri de bulunmaktadır. Bu modellere klişe montaj bantları denmektedir. Montajlarda parçaların birbirine bağlanması ve kaymaması için kullanılmaktadır.

 

Klişe Bandının Kullanıldığı Sektörler Hangileridir?

Oluklu mukavva üretimini gerçekleştiren üreticiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun en büyük sebebi oluklu mukavvalar 3 katmandan oluşmaktadır. Bu katmanları birbirine yapışması ve ayrılmaması için klişe bantta bulunan özel tutkal formunda yapısıdır. Ayrıca klişe bantların daha sonra değişiklik yapma hakkı tanıması da kullanımında önemli bir unsurdur. Oluklu mukavva üretiminde bazen hatalı yapıştırmalarla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu yapıştırmaların daha sonra düzeltilmesine imkân verebilmesi klişe bantların oluklu mukavva üreten işletmeler için sunduğu çok önemli bir avantajdır.

Matbaa işlemi yapan firmalar klişe bantları çok sıklıkla kullanılmaktadır. Klişe bantların matbaa sektöründe kullanılma amaçları sayfa yaprakları ile kitap kapaklarının birleştirildiği noktalardır. Bu noktaların hem güçlü bir biçimde birbirine yapıştırılması lazım hem de tutkal izi bırakmaması lazım. Klişe bantlar kesinlikle tutkal izi bırakmamaktadır. Bu yüzden matbaa sektöründe sıkça karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca matbaacılık sektörünün yapı taşı olan klişelerin birine yapıştırılması ve korunması için sıkça kullanılmaktadır.

Etiket üretimi ve baskısı yapan firmalarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Etiket üretimi ve baskısı yapan firmaların bu etiketlerin yapışmasını sağlamalı veya yapıştırmalı. Bunun için yine tutkal izi bırakmayan klişe bantlardan yararlanılmaktadır. Klişe bantlar sayesinde etiketlerin yapışkan yüzeyleri yapılır.

Klişe üretimi yapan firmalar her zaman kullanmaktadır. Klişe üretimi yapan firmalar hem klişelerinin daha uzun ömürlü olması hem de müşterilerinin klişelerde maksimum verim alınmasını sağlamak için klişe bant kullanımını sıkça yapmaktadırlar.

Klişe bandı genellikle flesografik baskı işlemlerinde tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Klişe bandı flesografik baskı işlemlerinde baskının kalitesini arttırma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda yanlış seçim yapıldığı zaman baskı kalitesini düşürmesi durumu da söz konusudur. Burada en çok dikkat edilmesi gereken nokta ise doğru ve kaliteli olan klişe bandını tercih etmek olacaktır. Dikkatli bir şekilde uygulama gerçekleştirmeli ve doğru klişe bandını seçtiğimiz takdirde oldukça kaliteli bir baskı elde etmiş oluruz. Günümüz piyasasında birçok bant çeşidi bulunmaktadır.

Klişe bantlarının üretiminde genel olarak 3 çeşit bulunmaktadır. Bunlar sert, yumuşak ve orta kalınlıkta olan klişe bandı türleridir.

Yumuşak köpüklü özellikte olan klişe bantları tramlı uygulamalarda kullanılmaktadır.

Orta köpüklü özellikte bulunan klişe bantları çok tramlı ve zeminli işlemlerde kullanılmaktadır.

Sert köpüklü klişe bantları ise direkt olarak zemin baskılı uygulamalarda kullanılmaktadır.

 

klişe bandı

 

Klişe Bantlarının Kullanım Avantajları Nelerdir?

Güçlü bir tutuşa sahiptir, klişenin kalkmasını engelleme özelliği bulunmaktadır. Bu sayede baskı yaparken klişe kaymasının ve bazı yerlerin hatalı basılmasının önüne geçmektedir.

Klişelerin daha kolay sökülmesini sağlar ve klişeye zarar ve vermez, koruma sağlar. Bu klişelerin daha sonra farklı kombinasyonlarla kullanılması veya klişelerin birbirine yapıştırılırken hatalı bir yerinin olması durumlarında kolayca sökülüp revize edilmesini sağlar.

Uzun ömürlü klişe kullanımını sağlamaktadır. Klişeleri birbirine yapıştırıp sabitlenmesinin yanı sıra klişeleri korumaya da almaktadır. Bu sayede klişelerinizi daha uzun ömürlü kullanırsınız.

Klişeden maksimum verim almasını sağlamaktadır. Klişelerin baskı altında daha iyi sonuçlar vermesine yardımcı olur.

Optimal, verimlilik ve tutarlılık sağlar.

Klişelerin daha sonrasında düzenlenmesini izin verir ve düzenlendikten sonra güçlü bir tutuş sağlar.

 

Klişe Bandı Nedir?

Klişe bantların klişeleri yapıştırmada çok kuvvetli olduğunu vazgeçilmez bir yapıştırıcı olduğunu söyledik. Peki, bahsettiğimiz bu klişe nedir ne anlama gelmektedir ne işe yaramaktadır. Kısaca sizler için bahsedelim.

Klişe, kısaca matbaa sektöründe kullanılan harflerin ve resimlerin basılmasını sağlayan metal plakadır. Bu klişeler yapılan işlere göre farklı modellerde olabilir. Bunları birbiriyle birleştirmek ve sabitlemek için klişe bandı kullanılması gerekmektedir.

 

Çift Taraflı Klişe Bantları Nedir?

Çift taraflı yapışkanı bulunan klişe bantları PVC film, PP film ve beyaz PE sünger taşıyıcılı özellikte olan klişe bantlarıdır. Günümüz piyasasına normal klişe bant çeşitlerinde olduğu gibi çift taraflı klişe bant çeşitlerinde de 3 farklı seçeneği bulunmaktadır. Bu çeşitler ise yumuşak, sert ve orta çift taraflı klişe bant türleridir. PVC film, PP filmlerin kalınlıkları ortalama 0.10 mm ve 0.40mm arasındadır. PE sünger kalınlığı ortalama 0.40-0.55 mm arasındadır. Flekso baskıda ise klişe ve silindir arasında uygulanmaktadır. Süreç tamamlandıktan sonra yüzeyden iz bırakmadan çıkma özelliği bulunur.

 

Klişe Bandı Çeşitleri Nelerdir?

Klişe bantları kendi için özellikleri, kalınlıkları ve kullanıldığı işe göre farklı çeşitlerde bulunmaktadır. Bunlar;

 

TEX 0.30

  • Bez taşıyıcı özelliği sayesinde kopma, yırtma ve benzeri yapmaz.
  • Sıcaklıkla birlikte şekil değiştirmez.
  • Klişe bandı çeşitleri tekrar konumlandırılabilir, sökülüp takılabilir ve tekrar kullanılabilme özelliğine sahiptir.
  • Baskı bittikten sonra klişe bandı sökülür ve silindir üzerinde iz bırakmaz.
  • Fleksografi ve letterpress baskı işlemlerini için ideal bir klişe bandıdır.
  • Oluklu mukavva baskı uygulamalarında kullanılabilir.
  • Ebatları 310mm x 4.5m standart ebatlardadır.

 

FIX 0.20

  • Kâğıt taşıyıcı özelliğe sahiptir, bu özelliğinden dolayı kopma gibi bir durumu söz konusu değildir.
  • Eliniz ile kolayca yırtabilirsiniz.
  • Sıcaklık ile birlikte şekil değiştirmez.
  • Etiket ve baskı çözümleri için idealdir.
  • Standart ebatı 310mm x 4.5 m’dir.
  • Letterpress’de kullanılabilir.
  • Esnek ambalaj baskı işlemlerinde kullanılabilir.

 

FOL 0.10

  • Film taşıyıcısı ile kopma ve yırtılma ve benzeri durumu söz konusu değildir.
  • Etiket ve baskı çözümleri için kullanımları idealdir.
  • Standart ebatı 310mm x 4.5m’dir.
  • Letterpress’te alanında kullanılabilmektedir.

 

Klişe Bant Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Klişe bant fiyatları nasıl hesaplanır sorusunun birkaç kriteri olduğunu söylememiz gerekiyor.

Klişe bant fiyatları hesaplanırken ilk önce size ne kadar bant lazım olduğunu hesaplamalısınız. Kısaca klişe bant uzunluğunun kaç metre olacağına göre bir fiyatlandırma yapılır.

Klişe bant fiyatları hesaplanırken diğer önemli olan bir unsur ise hangi tip klişe bant kullanacağınızdır. İşinize en uygun klişe bant modeline karar vermeniz gerekiyor.