Bez bantlar hayatımızın birçok noktasında sıklıkla kullanılmaktadır. Bez bantları evimizde kullandığımız gibi endüstriyel bantların yanı sıra birçok endüstri kolunda da sık sık kullanıldığını görmekteyiz. Bunun sebepleri arasında güvenli olması, kolay kullanımı gibi birçok sebep bulunmaktadır. Bugün sizlerle bez bantların hammaddesinin ne olduğunu, bez bantların nasıl kullanıldığını ne işe yaradığını, ne fayda sağladıklarını, normal bantlarla farklarının ne olduğunu ve hangi sektörlerde kullanıldığını göreceğiz. Bez bantların hammaddesi ile başlayalım;
Bez bantları hayatımızın birçok noktasında kullanıyoruz. Bu noktaları sizlere kısaca açıklayalım.
Otomotiv ve inşaat sektöründe yanmaz bez bant kullanımı oldukça yaygındır. Ayrıca ısı kaybının önüne geçilmesi gereken fırın gibi yerlerde yanmaz bez bant ve ısıya dayanıklı bez bant modelleri kullanılmaktadır.
Elektrik elektronik sektöründe ısıya dayanıklı bez bantlar sıklıkla kullanılmaktadır. Isıya dayanıklı bez bantlar yapısı bakımından elektrik kablolarına sarılabilmektedir. Yine elektrik elektronik sektöründe asetat bez bantlar kullanılmaktadır.
Taşıma ve nakliyat sektöründe asetat bez bant, akrilik bez bant kullanılmaktadır. Akrilik bez bantlar oldukça dayanıklı bantlardır. Asetat bez bantlarda diğer bantlara göre dayanıklı bantlar olarak bilinir. Taşıma ve nakliyat sektöründe darbeden koruma ve bir arada tutmak için kullanılır.
Yapışkanlı Bez bantların hammaddesinde, selüloz yapıştırıcılardan yararlanılmaktadır. Ayrıca bez bantların kullanım alanı ve işlevine göre selüloz yapıştırıcılara bez, yanmaz bez gibi eklentiler yapılmaktadır. Bez bantlar hammaddesi sayesinde kolay kullanım sağlamaktadır. Kolay kullanımdan kastımız istediğiniz bölgeye kolay yapıştırıp kolay ayırabilirsiniz. Diğer kırtasiye bantlarına göre yapısı ve işlevi oldukça farklıdır.
Bez bantların hammaddesi ve kullanım alanları bakımından pek çok çeşidi olduğundan bahsetmiştik. Sizlerle bez bantların çeşitlerini ve farklarını inceleyeceğiz. Markalarına göre bez bantları sonrasında bez bant çeşitlerini inceleyelim
Boss Tape markasının bez bant konusunda oldukça iyi olduğunu duymuşsunuz. Ürettiği bez bantlar sıcaklığa, yaşlanmaya ve aşınmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Kalınlığı 0.130 – 0.150 mm arasında değişmektedir. Ben bantlarının taşıyıcı kısmında PE Kaplı Bez kullanmaktadır. Yapışkan kısmında ise Sentetik Kauçuk bulunmaktadır. Genel tamir amaçlı kullanıma son derece uygundur.
3M markasının yapıştırıcı konusunda ünlü olduğunu hepimiz biliyoruz. Bantları arasında bez bantları da oldukça kaliteli ve çok kullanılmaktadır. Genel amaçlı tamir için kullanabileceğiniz 2 modeli bulunmaktadır. Bunlar; 3M 1900 Duct Tape ve 3M 2902 Duct Tape modelleridir. Aralarında yapışkan farkları ve kalınlıkları hariç hiçbir fark bulunmamaktadır. İki modelde de taşıyıcı kısmında PE Kaplı Bez kullanılmaktadır. Kalınlıkları 3M 1900 Duct Tape modelinde 0.147 mm olarak hesaplanmıştır. 3M 2902 Duct Tape kalınlığı ise 3M 1900 Duct Tape modeline göre biraz daha fazladır. 3M 2902 Duct Tape modelinin kalınlığı 0.21 mm olarak hesaplanmıştır. Yapıştırıcı kısımlarında ise 3M 1900 Duct Tape modelinde Sentetik Kauçuk kullanılmaktadır. 3M 2902 Duct Tape modelinde ise yapıştırıcı kısmında Doğal Kauçuk malzeme bulunmaktadır. Bu iki model arasında kararsız kaldıysanız yapacağınız iş veya kullanacağınız yüzeye göre karar verebilirsiniz. Doğal kauçuk, sentetik kauçuğa göre daha güçlüdür.
3M bez bant modellerinin bir diğeri ise 3M 3903 Duct Tape modelidir. Diğer 3M bant modellerine göre hem taşıyıcı kısmı hem de yapıştırıcı kısmında büyük farklılıklar vardır. Taşıyıcı kısmında Vinil malzeme kullanılmaktadır. Yapıştırıcı kısmında ise kauçuk malzemeden yararlanılmaktadır. Kalınlığı 0.16 mm olarak ölçülmüştür. Taşıyıcı kısmının Vinil olası yapısının bez bantlara göre daha güçlü olmasını sağlamıştır. Kullanım alanları elektrik işleriyle uğraşan işletmeler, otomotiv sektörü, inşaat sektörü gibi sektörlerdir. Yüzey koruma, yüzey işaretleme ve bir arada tutma gibi işlerde kullanılmaktadır.
Bez bant denildiği zaman Tesa markası kendinden sıkça söz ettirmektedir. Her işe ve her yüzeye uygun çok çeşitli bez bantlar ürettiği için her alanda Tesa marka bez bantları kullanma imkânımız vardır. Tesa marka bez bantları size kısaca açıklayalım.
Tesa 4613 bez bant, modeli 0.180 mm kalınlığa sahip standart bez banttır. Taşıyıcı kısmında PE Kaplı Bez kullanılmaktadır. Yapışkanlı kısmında ise doğal kauçuk malzeme kullanılmıştır. Tesa 4613 modeli pürüzlü yüzeylerde kullanıma son derece uygundur. Tesa 4613 tasarımı sayesinde pürüzlü yüzeylerde sizlere maksimum yapışma oranı sağlamaktadır. Taşıyıcı kısmında bulunan pamuklu bez ile yüzeye yapışmasının kolay olmasının yanı sıra yüzeyden ayrılması ve kesilmesi de bir o kadar kolaydır.
Tesa 4651 bez bant modeli ise Tesa 4613 bez bant modeline göre oldukça farklılık gösteren bir modeldir. Kalınlığı neredeyse Tesa 4613 modelinin 2 katıdır. Kalınlığı, 0.310 mm olarak hesaplanmıştır. Tesa 4651 modelinin taşıyıcı kısmında akrilik kaplı bez kullanılmaktadır. Yapışkan kısmında ise doğal kauçuk malzeme kullanılmıştır. Tesa 4651 modeli akrilik kaplı bez malzemeden üretmesi sayesinde borularda hava ve su kaçaklarını engellemek, evlerde ve iş yerlerinde bulunan keskin kenarların kaplanması, kabloların bir arada ve güvenli bir şekilde tutulması için kullanılmaktadır.
Tesa 4671 bez bant, modelinin yapısı Tesa 4651 bez bant modeliyle neredeyse aynıdır. Tesa4651 modeliyle arasında bulunan tek farkın kalınlık olduğunu söyleyebiliriz. Tesa 4671 modelin kalınlığı 0.280 mm olarak ölçülmektedir. Ağır boru, kablo gibi malzemelerin bir arada tutulması amacıyla kullanılmaktadır. Yapısı güçlüdür.
Tesa 4672 bez bant modeli ise, 4671 bez bant ile aynı yapıya sahiptir. Aralarında bulunan tek fark Tesa 4672 modelinin renkleri fosforlu dikkat çekici renklerdir. Sahnelerde ve sanatçıların gösterilerinde yer işaretlemek ve dekoratif amaçlarla kullanılmaktadır.
Tesa 4688 bez bant modeli ise 0.260 mm kalınlığa sahiptir. Taşıyıcı kısmında PE Kaplı Bez kullanılmaktadır. Yapıştırıcı kısmında ise doğal kauçuk malzeme kullanılmıştır. Normal bez bantlara göre daha sık dokuma oranına sahiptir. Bu sık dokuma sayesinde kamera sistemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Mat kamera bandı ise, 0.280 mm kalınlık değerine sahiptir. Taşıyıcı kısmında PE Kaplı Bez kullanılmaktadır. Yapıştırıcı kısmında ise doğal kauçuk malzeme kullanılmıştır. Işık yansımasının önüne geçilmek amacıyla ve kabloları bir arada tutabilme amacıyla kullanılmaktadır. Tiyatro, ışık gösterileri, konserler, dinletiler gibi alanlarda sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Tesa 4611 bez bant ise taşıyıcı kısmında akrilik kaplı bez yapıştırıcı kısmında ise doğal kauçuk kullanılmış bant türüdür. Bu bantların pürüzlü yüzeylerde muhteşem sonuç vermesiyle sanat ve eğlence sektöründe sıkça kullanılmaktadır. Tesa 4611 modelinin mukavemet özelliği de çok iyidir. Söküldüğünde kesinlikle iz bırakmaz.
Tesa 4363 bez bant modeli 0.310 mm’lik kalınlığa sahiptir. Taşıyıcı kısmında akrilik kaplı bez, yapıştırıcı kısmında ise doğal kauçuk kullanılmaktadır. Su geçirmez yapıya sahiptir ve UV ışınlarına dayanıklıdır.
Tesa 4541 modelini ağız malzemelerin bir arada tutulması amacıyla ve bandaj işlemlerinin yapılması işlerinde kullanıldığını görmekteyiz. Kalınlığı 0.270 mm olup taşıyıcı kısmı kaplanmamış kumaş, yapıştırıcı kısmı ise doğal kauçuk malzemedir.
Tesa 51608 bez bant modeli ısıya en dayanıklı bantlar arasında yer almaktadır. 105 dereceye kadar ısıya dayanıklıdır. Taşıyıcı kısmında bulunan PET Tüylü Bez sayesinde elektrik izolasyonu işinde de kullanılmaktadır. Bu ısıya dayanıklı bez bantın Kalınlığı 0.280 mmdir.